Visgilde Foppen

Dorpsstraat 50
3881 BE Putten
(0341) 352290

Heek, vis van de maand januari

Van heek bestaat meer dan een variant. Te onderscheiden zijn de Europese of gewone Heek (Merluccius merluccius), de Atlantische heek (Merluccius hubbsi) en de Cape Hake (Merluccius capensis). In deze factsheet zullen wij ons concentreren op de Europese soort. De Europese Heek wordt soms gerekend tot de kabeljauwachtigen, maar het is toch echt een aparte soort: de Merlucciidae. Deze diepzee vis komt voor in de Atlantische Oceaan en wordt door vissers ook wel "mooie meid" genoemd. In Spanje, waar de heek "Merluza" heet, is deze vis mateloos populair.

De heek is een pelagische soort die overdag in middeldiep water dicht bij de bodem leeft. ‘s Nachts begeeft hij zich in het midden van de waterkolom. Hij komt voor langs de kusten van Europa, van de Noordzee tot Noord-Afrika en de Zwarte Zee.

De heek is een slanke, zilverkleurige vis met een wijde bek. De onderkant van de bek steekt naar voren en de binnenkant van de bek is zwart. Hij kan een lengte bereiken van 100-180 cm met een gewicht van 11-15 kilo. De vrouwelijke heek wordt geslachtsrijp wanneer ze 5-6 jaar oud is. Het paaien vindt plaats in het voorjaar. Heek voedt zich met haring, makreel, ansjovis en zelfs met inktvis.

Heek is een hele smaakvolle vis met een vrij losse structuur. De wit/crèmekleurige filet kun je bakken, stomen, frituren en grillen. Spanjaarden weten wel raad met heek en eten op jaarbasis zo’n zes kilo per jaar. Dit in tegenstelling van Nederlanders, waarbij de vis niet populair is. De soort wordt echter wel in veel (voorverpakte )visproducten gebruikt zoals lekkerbekjes.

Heek is van nature een vrij zachte vis, die wat slap kan aanvoelen. Het kan daarom wat lastiger zijn om deze vis te fileren of in moten te snijden. Dit is te vergemakkelijken door de vis in te wrijven met een flinke laag zout en laat deze een dag in de koeling, liggen. De heek stijft als het ware op en dit maakt het snijden een stuk makkelijker. Vergeet niet het visvlees grondig af te spoelen en te drogen.

Visgilde Foppen

Dorpsstraat 50
3881 BE Putten
(0341) 352290

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 10:00 - 19:00
woensdag 09:00 - 19:00
donderdag 10:00 - 19:00
vrijdag 09:00 - 19:00
zaterdag 09:00 - 18:00
zondag Gesloten