Vis van de Maand

Tong is vis van de maand augustus

De vis van deze maand is één van de meest voorkomende vissen in de Europese keuken: tong. Met zijn zachte smaak is hij echt een allemansvriend. Het is ook één van de meest waardevolle vissen die in Nederland wordt aangevoerd. Deze platvis dankt zijn naam aan zijn ovale vorm, maar wist je dat hij begint als normale rondvis? Pas na vijf weken verandert hij naar platvis.

Onopvallend en lekker warm
Tong houdt van een beetje warmte. Daarom verplaatst hij bij lagere temperaturen naar dieper en warmer water. In het voorjaar komt hij weer terug naar een diepte van zo’n 40 meter. Ondanks de verplaatsingen, zal de platvis niet snel een hapje worden voor andere vissen. Hij heeft namelijk een handige schutkleur en zwemt plat op de bodem. Hij valt bijna niet op. Met zijn leeftijd tot wel twintig jaar kan hij een maximale lengte behalen van 70 centimeter.

Nog jarenlang genieten
Om ook in de toekomst van deze vis te blijven genieten zijn diverse beheermaatregelen genomen. Bijvoorbeeld een totaal toegestane vangst, het sluiten van viszones en het inperken van het aantal visdagen. Daarnaast werkt de Nederlandse vissersvloot samen met visserijonderzoekers om het tongbestand op peil te houden.

Zet tong op tafel
Het recept van de maand is tong ‘wellington’ met pesto, een echte smaakmaker. Deze maand hebben we ook weer zomerse, kant-en-klare specialiteiten. Vanaf 31 juli gevulde makreelfilet op de BBQ en twee weken later de sliptong Bretagne. Eet smakelijk!

Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest