Vis van de Maand

Mosselen zijn vis van de maand oktober

De vis van deze maand is echt een cadeautje. De mossel kun je namelijk zelf uitpakken, wat het eten ervan toch wel interessant maakt. De moeite betaalt zich absoluut terug in een heerlijke smaak. Ook deze maand hebben we natuurlijk een recept en kant-en-klare specialiteiten om dit te ontdekken.

Behoud van mosselen
Mosselen zijn belangrijk voor de Nederlandse schelpdierteelt. Het grootste deel is voor de versmarkt. Het kweekproces van de mossel vindt plaats onder strenge voorwaarden. Dat komt doordat dit gebeurt in natuurgebieden.

De bouw van mosselen
Met name de Waddenzee en Oosterschelde zijn belangrijke mosselgebieden. Denk aan droogvallende en permanent overstroomde zandplaten of touwen. Die leefomgeving is terug te zien in de bouw van de mosselen. De schelpdieren die leven op plaatsen die tijdens eb droogvallen, hebben vaak een sterkere schelp. Hierdoor is de Waddenzee het meest geschikt als kweekgebied. Hier zijn de invloeden dynamisch en het voedselaanbod voor mosselen is hoger. Het eerste punt zorgt echter wel dat het resultaat minder constant is.

Lekker mosselen eten!
Ga in oktober ook zelf lekker aan de slag met mosselen met ons recept van de maand ‘mosselen op z’n Vlaams’. Wij zetten ook weer heerlijke specialiteiten klaar. Vanaf 25 september hebben we tong in mosterd-wijnsaus. Op 9 oktober hebben we twee weken lang mosselen uit Normandië.

Slideshow overlay afbeelding Want vis is feest